Home

/

Onze historie

In 1891 door Otto Ooms gestart als grofsmederij, ruim 130 jaar later de grootste trapliftleverancier van Nederland. Koninklijke Otolift kan putten uit een rijkelijk gevulde historie. Nog steeds wordt het bedrijf geleid door de familie Ooms; inmiddels staat de vierde generatie aan het roer. En het zo goed mogelijk willen helpen van onze klanten is nog altijd de drijfveer.

Onze historie

1891

Smederij

Otto Ooms start een grofsmederij in het Zuid-Hollandse dorp Ammerstol. Hier maakt hij onder andere kachels voor de zalmvissers en hoefijzers voor de werkpaarden die de zalmschuiten voorttrekken.

Zalmschouwen

De familie Ooms is al jaren een van de grootste scheepsbouwers in Ammerstol. Ook Otto Ooms richt zich ook steeds meer op de scheepsbouw. Hij repareert en bouwt zalmschouwen in de scheepswerf van zijn vader.
1898
1950

Tankwagens

Jan Otto Ooms neemt de smederij over van zijn vader. Inmiddels is de zalm al ruim dertig jaar uit de Lek verdwenen. Daarom richt Jan Otto zich op een nieuwe markt: aardolie. In de komende jaren bouwt en verbouwt hij tankwagens. Helemaal afgestemd op de wensen van de klant.

De eerste traplift

Als ook de vraag naar aardolie afneemt, verlegt Jan Otto Ooms opnieuw de focus van het bedrijf. Na de ontwikkeling van de balanslift (een lift die werkt met contragewichten) en de plateaulift, wordt eind jaren zestig de eerste traplift ontworpen.
1968
1980

Verhuizing

In 1980 verhuist het bedrijf naar het naastgelegen dorp Bergambacht. Otto en Alex Ooms, de kinderen van Jan Otto, nemen het bedrijf over. Ook wordt er gestart met de productie van woonhuisliften. Door innovatie wordt de Nederlandse markt al snel veroverd.

Hebruikbare traplift

Bezuinigingen in het (gemeente)budget voor woningaanpassingen en de toegenomen aandacht voor het milieu leiden tot de ontwikkeling van de eerste herbruikbare traplift. De heer Visschedijk uit Hengelo mag de eerste, zogeheten ‘Flexi-Rail’ in gebruik nemen.
1995
2002

Otolift Two

De Flexi-rail is geperfectioneerd tot de Otolift Two: een compacte traplift op twee slanke buizen. De Otolift Two kan straks langs de buitenbocht van de trap geplaatst worden.

Otolift One

Het design van de traplift wordt steeds belangrijker. Onze slogan was dan ook: "De traplift is een onderdeel van de inrichting van het huis." In 2010 lanceert Otolift de Otolift One. Het is een moderne traplift met een rail die uit één enkele buis bestaat.
2010
2011

Red Dot Design Award

Met de Otolift One wint Otolift de prestigieuze Red Dot Design Award van het Design Zentrum Nordrhein Westfalen in Duitsland. Naast het design wordt ook de werking van het product goed beoordeeld door de jury van de internationale prijs.

Otolift Modul-Air

Op de Rehacare vakbeurs in Düsseldorf introduceert Otolift een nieuwe traplift: de Otolift Modul-Air. Deze innovatieve traplift wordt opgebouwd uit verschillende modules, waardoor de levertijd drastisch verkort wordt. Ook de rail is uniek: het is de dunste enkele rail ter wereld.
2016
2016

Predicaat Koninklijk

In 2016 besluit koning Willem-Alexander om het Predicaat Koninklijk toe te kennen aan Otolift. Vanaf dat moment verandert de naam in Koninklijke Otolift Trapliften en wordt er een kroon toegevoegd aan het logo. Het predicaat staat symbool voor het respect, de waardering en het vertrouwen van de koning in Otolift.

Overname Meditek

Voor het eerst in haar bestaan neemt Koninklijke Otolift een bedrijf over. Met de overname van het Engelse merk Meditek versterkt Otolift zijn concurrentiepositie. Meditek was voorheen namelijk een van de grotere leveranciers van trapliften in Engeland.
2018
2019

Otolift Line

Otolift introduceert de vernieuwde Otolift Line. Deze traplift is speciaal ontwikkeld voor rechte trappen. Binnen of buiten. Bijzonder aan deze traplift is dat hij over een ICS-display beschikt. Hiermee heeft de gebruiker inzicht in de status van de traplift.

Werken bij de grootste traplift leverancier van Nederland?